Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

"Νινέτ" της Ζωρζ Σαρή [Εργασία: Φώτης Γογοβίτης]

«Νινέτ» μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή
από το μαθητή Φώτη Γογοβίτη
[Β1 - 2ο Γυμνάσιο Τριλόφου - 2010-2011]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Νινέτ, ένα κορίτσι που από πολύ μικρή ηλικία αναγκάστηκε να ζήσει σε πολλές χώρες, γιατί οι γονείς της μετακινούνταν συνεχώς. Έζησε στην Οδησσό, στο Παρίσι, στο Σαιν-Λουί της Σενεγάλης. Είναι ευχάριστη, έξυπνη, αλλά και αρκετά πονηρή, ιδιαίτερα δημοφιλής στον κόσμο. Έχει μάθει πολλά πράγματα μέσα από τα ταξίδια που έχει κάνει. Η αφήγηση ξεκινάει από τότε που η μητέρα της Νινέτ, η Έμμα, γνώρισε τον Σωκράτη κι έφυγε από τη Σενεγάλη για να ζήσει μαζί του. Τα παιδικά χρόνια της Νινέτ ήταν γεμάτα ταξίδια και εμπειρίες από νέα μέρη. Με το πέρασμα του χρόνου η Νινέτ συνεχίζει να είναι πάντα πολύ δραστήρια και ζωηρή με κοφτερό μυαλό και πολλή φαντασία. Όταν έγινε είκοσι ετών, παντρεύτηκε τον μπολσεβίκο Κολία, έπειτα από πολλές περιπέτειες που είχαν οι δυο τους.

ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ με τα οποία ασχολείται το ΒΙΒΛΙΟ
Η Ζωρζ Σαρρή μέσα από τη Νινέτ θίγει πολλά κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα. Η Νινέτ ζει τα πρώτα τις παιδικά χρόνια και κάνει τις πρώτες της φιλίες όταν ξεσπάει η Ρωσική Επανάσταση και οι γονείς της προσπαθούν να γλιτώσουν από τις δυσκολίες την εποχή της επανάστασης. Υπάρχουν αρκετά ιστορικά στοιχεία που δείχνουν την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ρωσία.
Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο ασχολείται η συγγραφέας είναι αυτό της οικογένειας, της φιλίας, της αγάπης και των ανθρώπινων σχέσεων. Η ζήλια της Νινέτ για τις αδελφές της γίνεται αφόρητη και οι γονείς της την στέλνουν εσώκλειστη σ’ ένα σχολείο στο Παρίσι. Μέσα από την αφήγηση μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τον χαρακτήρα της Νινέτ. Αργότερα όταν η Νινέτ μεγαλώνει, γίνεται μια νέα κοπέλα που θα ερωτευτεί για πρώτη φορά και θα ταράξει για άλλη μια φορά την οικογένεια της. Έτσι, μαθαίνουμε πώς νιώθει μια νέα κοπέλα της ηλικίας της, τι σκέφτεται, ποια είναι τα συναισθήματα που έχει προς τους φίλους, την οικογένειά της και τον Κολία.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ
Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας ήταν ο Σωκράτης. Προσπαθούσε να προσφέρει τα πάντα στην οικογένειά του, να τους δώσει ό,τι χρειάζονται και να μην τους λείψει τίποτα. Είναι ένας καλός, συμπαθητικός, αισιόδοξος και πολύ ευχάριστος χαρακτήρας. Πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν και να πάνε καλύτερα.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ
Δεν υπήρξε κάποιος χαρακτήρας που να μην μου άρεσε μέσα στο βιβλίο, γιατί όλοι αν και έκαναν κάποιες άσχημες πράξεις ήταν καλοί άνθρωποι και είχαν γενικά καλή συμπεριφορά. Τα καλά τους στοιχεία φαίνονται στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στη ζωή τους. Είναι πολύ ευχάριστο να μην υπάρχει κάποιος κακός χαρακτήρας μέσα σ’ ένα βιβλίο γιατί μας κάνει να ονειρευόμαστε μια ζωή χωρίς κακία και κινδύνους.

ΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ
Μου άρεσε πολύ η ιδέα της συγγραφέως να αφηγηθεί την ιστορία ενός κοριτσιού που αλλάζει συνεχώς μέρη διαμονής. Είναι πολύ ευχάριστη αφήγηση γιατί αλλάζει το τοπίο, υπάρχουν πολλές περιγραφές και πολλές διαφορετικές πληροφορίες. Έτσι ο αναγνώστης δεν προλαβαίνει να βαρεθεί και το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα και ευχάριστα. Δεν έχω ξαναδιαβάσει κάποιο βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή και η Νινέτ μου έκανε πολύ καλή εντύπωση.

ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
-       Πώς σε λένε; τη ρώτησε
-       Ελένη-Μαρία, και η μαμά μου είναι Γαλλίδα και πέθανε από πολύ πυρετό κι ο μπαμπάς μου πάει, τον πήραν οι μπολσεβίκοι κι εμένα ο Γρηγόρης μ’ έκρυψε στην αποθήκη κάτω από  ‘να σακί κάρβουνα.
-       Μα προλίγου μου είπες πως οι γονείς σου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ελλάδα.
Δεν ίδρωνε το αυτί της Νινέτ.
-       Αυτοί ήταν οι πρώτοι μου γονείς, οι αληθινοί, κάποιοι φτωχοί τσιγγάνοι, ύστερα πέθαναν οι ψεύτικοι, αυτοί που με αγόρασαν για ένα καρβέλι ψωμί – κι αυτό μουχλιασμένο – κι ήρθε ο Κόλιας να με κλέψει και μ’ έδειρε, αλήθεια σας λέω…

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το κομμάτι του κειμένου γιατί φαίνεται ο δυναμικός και έξυπνος χαρακτήρας της Νινέτ. Για να εκδικηθεί τον Κόλια πήγε και τον κατηγόρησε στο προξενείο. Ήξερε πού να πάει και πώς να προκαλέσει συγκίνηση στους άλλους ώστε να πετύχει το στόχο της. Για να την πιστέψουν και να καταφέρει αυτό που έβαλε στο μυαλό της έφτιαξε μια ψεύτικη ιστορία για τους γονείς της χρησιμοποιώντας την φαντασία, την πονηριά, τη ζωηράδα αλλά και την αποφασιστικότητά της.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο τίτλος του βιβλίου είναι πολύ πετυχημένος γιατί όλο το βιβλίο μιλάει για τη Νινέτ, οπότε λογικό είναι η συγγραφέας να δώσει το όνομα της ηρωίδας στο βιβλίο. Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο τίτλο γιατί έτσι καταλαβαίνουμε κατευθείαν την υπόθεση και το βασικό πρόσωπο που πρωταγωνιστεί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - Ζωρζ Σαρή
Η Ζωρζ Σαρή είναι Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας κυρίως παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Το πραγματικό της όνομα είναι Γεωργία Σαρηβαξεβάνη. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα.
Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο με δάσκαλο τον Βασίλη Ρώτα, Μεγαλύτερη, στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη, παίρνοντας μέρος και στην Αντίσταση, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, ώσπου, με την κήρυξη της Χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.
Πρωτοεμφανίστηκε σαν συγγραφέας το 1969 με το Θησαυρό της Βαγίας, που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Συνέχισε γράφοντας πολλά βιβλία κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, όπως επίσης και θεατρικά έργα. Η θεματολογία της αρκετές φορές περιστρέφεται γύρω από σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, όπως το δίπτυχο Όταν ο Ήλιος... και Οι Νικητές, που αναφέρονται στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, ή το μυθιστόρημα Τα γενέθλια, που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Χούντας. Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ.
Μαζί με την Άλκη Ζέη καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

38 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΦΩΤΗ.ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ...ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΧΩΡΙΣ??..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ...Η ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ..ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΠΛΗΚΤΗ..ΜΕ ΘΑΜΠΩΣΕ Η ΝΟΣΤΙΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΦΡΑΣΚΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ...!!ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ..ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΛΑΓΙΩΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΕΦΕΥΡΗΤΙΚΑ...!!(σηγνωμη για τα ορθογραφικα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΛΕΙΠΑΣΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΛΑΘΟΣ.ΤΗ ΜΟΒ ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΕ Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ,ΟΧΙ Η ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ.(σηγνωμη=ΣΥΓΝΩΜΗ)
      Είπα και το:Είναι ακριβώς οι ερωτήσεις που μας ζήτησε η καθηγήτριά μας στα Κείμενα!Με βοήθησες πάάάρα πόλυ.Σ' ευχαριστώ Φώτη! :D To λέω εγώ! :)

      Διαγραφή
    2. Εσύ να λυπάσαι ακόμη περισσότερο γιατι η συγγνώμη γράφεται με 2 γγ

      Διαγραφή
    3. Απλά υπέροχο...

      Διαγραφή
  2. ΦΩΤΗ ΜΠΡΑΒΟ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ...ΩΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ Η ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ..ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑ ΕΚΠΛΗΧΤΗ..ΣΟΒΑΡΑ ΗΤΑΝ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ ΠΩΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΑΡΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ...ΚΑΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΛΕΙΠΕΙ..ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ..ΔΙΟΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΦΕΥΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΥΙΣΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ..ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΠΕΡΗΦΙΜΑ ΦΩΤΗ.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ
    Μ Π Ρ Α Β Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι, η δουλειά του Φώτη είναι πολύ καλή! Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν και ο πρώτος που έστειλε το υλικό του, παρόλο το γεγονός ότι δεν είχε ηλεκτρονική διεύθυνση και δεν γνώριζε πως να στέλνει συνημμένα κείμενα...!
    Χαίρομαι, γιατί εκτός από την επαφή με τα βιβλία και τους κόσμους στους οποίους αυτά μας ταξιδεύουν..., μας δίνεται όλους η ευκαιρία, μέσα από το "I read" να μάθουμε καινούργια πράγματα και στον κόσμο των υπολογιστών...!!! πολλαπλά τα "δώρα"...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπάβο Φώτη πολύ καλή η εργασία σου. Και εισανώτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβω Φώτη! Πολύ ωραία εργασία! Ένα σημείο που με προβλημάτισε λίγο ήταν ο τίτλος του βιβλίου. Δεν πιστεύω πως (όπως είπες) " ειναι λογικό" να δώσει το όνομα της πρωταγωνίστριας. μπορούσε κάλιστα να δώσει το όνομα της φίλης/μητέρας/γιαγιάς της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχί ρε συ, λογικότατο είναι που εδώσε αυτόν τον τίτλο. Επειδή το έχω διαβάσει το βιβλίο δεν ταιρίαζει πολυταιριάζει να δώσει το όνομα κάποιου κοντινού προσώπου της Νινέτ. Μπορούσε όμως να δώσει ένα άλλο τίτλο , όχι απαραίιτα το όνομα της, κάτι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το βιβλιο μιλαει για την Νινετ.Αρα πώς αλλιώς να ονομαζε το βιβλιο; Αφου ηθελε να δωσει ενα ονομα στο βιβλιο το λογικο ειναι να βαλει το ονομα της Νινετ και οχι καπιου αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μπορούσε να αναφερθεί σε άλλα πράγματα ρε 'σεις! Το χρώμα του φεγγαριού που διάβασα είναι λίγο άκυρος ο τίτλος μπορούσε να βάλει έναν άλλο τίτλο βασισμένο στα γεγονότα και όχι στα ονόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι ok αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να βάλει ένα άλλο όνομα για τίτλο. Μπορούσε όμως να βάλει π.χ. 'Το πολυταξιδεμένο κορίτσι' λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συμφωνω μαζι σας κοριτσια για το πολιταξιδευμενο κοριτσι. Αλλα εμενα μου αρεσε και ο τιτλος που εβαλε η συγγραφεας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΥ ΦΩΤΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ή από τις χειρότερες... Φυσικά κάνω πλάκα, μην το πάρετε σοβαρά. Η εργασία του Φώτη είναι πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. [το οτι ειναι απο τις καλιτερες το ξερο ]Πλακα κανο ε μην το παρετε σοβαρα ολες ωρεεσ ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι όλες ρε Φώτη μόνο η δικία σου και οι δικιά μας είναι ανεβασμένες.... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ αυτό το λίγο να δούμε πότε θα έρθει(χιχιχι)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΧΙΛΙΑ ΕΥΡΑΡΙΣΤΩ! ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΣ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...και τελιωσα την εργασια μου...!:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι ακριβώς οι ερωτήσεις που μας ζήτησε η καθηγήτριά μας στα Κείμενα!Με βοήθησες πάάάρα πόλυ.Σ' ευχαριστώ Φώτη! :D To λέω εγώ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν λεει γιατι ονομαστηκε νινετ ομως...μπορειτε να μου το πειτε? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. γιατι ονομαστηκε ετσι η Νινετ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μπράβο η νινετ πόσα παιδιά έκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή