Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Καμιά ιδέα για βιβλίο...;

Ξεκινάμε με αυτήν την ανάρτηση... μια ενότητα με προτάσεις για βιβλία..., με προτάσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε για ένα βιβλίο που διαβάσαμε και μας άρεσε (ή δε μας άρεσε...) - προτάσεις για να δώσουμε δυνατότητα επιλογών στους συνομηλίκους μας..., αλλά και προτάσεις για ένα δώρο-βιβλίο...
Ο καθένας θα μπορεί στα σχόλια αυτής της ανάρτησης να προτείνει ό,τι θέλει... (και στη σελίδα "Βιβλιοπροτάσεις" θα υπάρχει μια λίστα όπου όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες τις προτάσεις αυτές...!)
Παρακάτω παραθέτω τις πρώτες προτάσεις που "έπεσαν στο τραπέζι..."!

1. Κλιάφα Μαρούλα, "Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες'' 
[Πρόταση της μαθήτριας Μαρίας Καραμβαλάση, Β1 2ο Γυμν.Τριλόφου, 07.02.2011]
[Οπισθόφυλλο:Τόπος: Μια επαρχιακά πόλη - Χρόνος:1989 - Σκηνικό:Ένας ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός - Πρωταγωνιστές:Τέσσερις νέοι που οραματίζονται ν' αλλάξουν τον κόσμο - Η ιστορία αρχίζει με μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο: Ένα κλεφτρόνι, δεκαπέντε μόλις χρονών, βρίσκει το θάνατο καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από τους αστυνομικούς.Ποιο είναι αυτό το παιδί; Από που ξεκίνησε;Πώς και γιατί βρέθηκε στο περιθώριο; Η δημοσιογραφική μας έρευνα μας αποκαλύπτει τη μοναχική πορεία ενός έφηβου που μεγαλώνει με τα τραγούδια του Πρινς και του Τζιμ Μόρισον, τις σαπουνόπερες της τηλεόρασης, τη συντροφιά του Μικρού Πρίγκηπα και τ' όνειρο της μεγάλης περιπέτειας.Ένα μυθιστόρημα τρυφερό και συνάμα βίαιο, που ανατέμνει την εφηβεία και μιλάει για τα αδιέξοδα της νεολαίας]
Το σχόλιο της Μαρίας ήταν: "Εμένα πάντως μου άρεσε πάρα πολύ και γι' αυτό το λόγο το προτείνω και σε άλλα παιδιά να το διαβάσουν"

2. Τζορτζ Όργουελ, "Βιβλία εναντίον τσιγάρου''
[Εκδόσεις Μεταίχμιο - έκδοση πρωτότυπου:1984]
[Πρόταση της μαθήτριας Βενετίας Γραμμένου, Β1 2ο Γυμν.Τριλόφου, 08.02.2011]
Οπισθόφυλλο: Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ, γνωστός ως Τζορτζ Όργουελ, γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1903, μορφώθηκε, μόχθησε, πολέμησε, αγάπησε, κάπνισε, διάβασε, ήπιε, συζήτησε, αρρώστησε, γέλασε, πόνεσε, πάλεψε, παντρεύτηκε, έγραψε (τα διασημότερα έργα του "1984" και "Η Φάρμα των Ζώων") και έφυγε από τούτο τον κόσμο στις 21 Ιανουαρίου του 1950.[...] Ξεκινώντας από το ερώτημα αν ξοδεύει περισσότερα στο διάβασμα ή στο κάπνισμα, ο Τζορτζ Όργουελ στα απολαυστικά αυτά κείμενα εξετάζει μια σειρά από θέματα: από τους κινδύνους που κρύβουν τα παλαιοβιβλιοπωλεία ως το πώς ζει ο κριτικός βιβλίων, από την ελευθερία του τύπου ως την πραγματική έννοια του πατριωτισμου]
Ευχαριστούμε, Βένετία...! Σου άρεσε το βιβλίο...; δεν ήταν λίγο δύσκολο για την ηλικία σας...; τα θέματα που αγγίζει δεν αφορούν και τόσο πολύ την εφηβεία...! τι λες εσύ...; μπορούν να το διαβάσουν οι συνομήλικοί σου...;

18 σχόλια:

  1. πιστεύω πωσ μπορούν να τα διαβάσουν παιδιά της ηλικίας μου αν και είναι όντως λίγο δύσκολο. έχω να σας προτείνω άλλο ένα βιβλίο. Το Δογμα του σοκ. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα γιατί είναι 700 σελίδες περίπου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πω και κάτι άλλο σχετικά με το βιβλίο που πρότεινα.Το προτείνω στα παιδιά όχι μόνο της τάξης μας αλλά και σε άλλα παιδιά της ηλικίας μας. Και αυτό γιατί ο νέος του βιβλίου σκοτώθηκε κατά λάθος προσπαθώντας να 'καλύψει' μια παρέα παιδίων από την αστυνομία γιατί έκαναν μια κλοπή. Είναι λοιπόν κάλο να το διαβάσουν παιδία της ηλικίας μας για να καταλάβουν ότι μια κακή αλλά 'κουλ' παρέα δεν είναι πιο σημαντική από τον ευατό μας.Ο ήρωας του βιβλίου χρηαζόταν την βοήθεια αυτών των κακών παιδιών για να βρει τον αδερφό του όμως και πάλι δεν ήταν σωστή η κίνηση που τους εμπιτεύτηκε.Αυτά, λίγα εε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. -Εγώ πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο του Πέτρου Χατζόπουλου ΄ Η εξαφάνιση της Ντόρθυ Σνότ ’’ , όπου παρόλο που ήταν για παιδιά 8 ετών εμένα με συνεπήρε πολύ!!! Η Ντόρθυ Σνότ εξαφανίστηκε! Στο δάσος, η είδηση πέφτει σαν βόμβα. Η πλούσια και αξιολάτρευτη κάμπια, σε όλο το δάσος , εξαφανίστηκε από προσώπου γης , από τη βελανιδιά της! Ο μοναδικός που μπορεί να λύσει το μυστήριο είναι ο Κορνήλιος Κρίκ, με τη βοηθό του τη Μάρθα(Ο πιο διάσημος σκίουρος ντεντέκτιβ και η πυγολαμπίδα του) ……..και η αναζήτηση … ξεκινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.getitnow.gr/prod/biblia-komiks/greek-books/literature/translated-literature/i-skia-toy-anemoy/prod243651/ αυτό νομίζω πως είναι για την ηληκία μας? τι λέτε κυρία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ''ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ''ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ''ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το Όλιβερ Τουίστ πιστεύω πως είναι λίγο "παιδικό" γιατί το διάβαζε πέρσυ η αδερφή μου( η μικρή) και νομίζω πως είναι περισσότερο για 11χρονα παιδιά παρά για εμάς! ( τα ώριμα και καλλιεργιμμένα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!Ε...ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ.ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βενετία αυτό το τελευταίο το πέτυχες διάνα(χιχι)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εε...τι τώρα?? αν δεν είμαστε εμείς ώριμα και καλιεργημένα άτομα ποιος είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχαχα.. πάντως έχουμε υψηλή κατανόηση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό που ακριβώς κολάει γιατί χάθηκα λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε μένα κολλάει -την καλή σας την κυρία- που δεν αξιώθηκε ακόμα να ανεβάσει ούτε τις παρουσιάσεις, ούτε τις προτάσεις της Βένιας
    [αν και για το τελευταίο δε φταίω...!]

    Βένια, ανέβασε τις προτάσεις σου, κορίτσι μου! κάτι για 2 πολύ ωραίες ποιητικές συλλογές θυμάμαι...! Δε χρειάζεται να μας κάνεις ολόκληρη παρουσίαση...: απλά τον τίτλο, τον ποιητή & 2 κουβέντες για το τι σου άρεσε ή γιατί πιστεύεις ότι αξίζει τον κόπο να τα διαβάσουμε κι οι υπόλοιποι...!!! Κάνε την καλή αρχή ν'αρχίσουμε ν'ανεβάζουμε και κανά στίχο από ωραία ποιήματα...!!!

    Επίσης, θα μπορούσατε από τώρα να μου προτείνετε ένα βιβλίο (ξένης λογοτεχνίας) που θα θέλατε να διαβάσατε το Πάσχα (το οποίο δεν αργεί...) και να σκεφτώ αν θα το συμπεριλάβω στην πασχαλινή "λίστα"...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ-ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΟΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΥ 200 ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ 5 ΦΟΡΕΣ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ. ΕΑΝ ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ ΣΑΣ ΕΓΓΥΟΜΑΙ ΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα βιβλίο που μπορούμε να διαβάσουμε το Πάσχα είναι η "Ιστορία χωρίς τέλος" του Μίχαελ Έντε.Βέβαια είναι μια φανταστική ιστορία αλλά πιάνει πόλλα εφηβικά θέματα.Ο συγγραφέας επίσης κάνει μια υπέρβαση και παρουσιάζει τον κεντρικό ήρωα κάκο και αλαζόνα σε κάποιο σημείο χωρίς όμως να μας κάνει να διαφωνήσουμε μαζί του.Πολύ ωραίο,εμένα μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κυρίαααα... Δεν 3έρω να ανεβάζω τις ιδέες μου... :Ρ μπορείτε να μου πείτεε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ProCwpika.piCteVw.pwC.ta.ViVlia.to0.VaCili.VaCiliko0.eiNai.A-P-AI-X-T-A! opote.CaC.protiNw.2.apo.ayta.po0.exw.diaVaCei.+.nomiZw.oti.8a.areCo0n.+.Ce.pollo0C.allo0C!!
    1.Ο Τρομερός Μήνας Αύγουστος
    2.Ζ,φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος
    epiCiC.eXw.na.protinw.to.ViVlio.tiC.Λιλή Ζωγράφου "Ελύτης,ο ηλιοπότης" to.opoio.mia.Cxetiki.biografia.to0.Elyth! :) Kyria.Ce.eCaC.protinw.to.3o.gt.CaC.areCei.i.poihCi ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το "Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού"
    προτείνει μία λίστα με Παιδικά Βιβλία
    για το σεβασμό στη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!
    "Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια"

    (αν και πολλά από τα βιβλία απευθύνονται σε πολύ μικρότερες ηλικίες..., υπάρχουν και κάποια για τις δικές σας...!!!)

    Μπείτε στην αντίστοιχη σελίδα του Δικτύου [ http://diaforetikotita.gr ] και βρείτε το αρχείο .pdf με την αντίστοιχη λίστα βιβλίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή