Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Είπαν για το Βιβλίο [Εφηβικό-Νεανικό κι όχι μόνο...]

Μεγαλώνοντας γνωρίζουμε τις απογοητεύσεις της ζωής. Τα βιβλία λοιπόν δρουν ως ένα είδος «εμβολίου» στα παιδιά ενάντια σε μελλοντικές απογοητεύσεις, τους αναπτύσσουν άμυνες. Αυτός είναι ένας πολύ καλός επιπλέον λόγος για να διαβάζει κανείς από μικρός.
Εννοείται πως το βιβλίο δεν έχει «σβήσει», δεν έχει «πεθάνει». Εξάλλου, τη στιγμή που μυρίζεις τα φύλλα του, το πιάνεις, το μεταφέρεις, το ανοίγεις σαν δώρο, ικανοποιείς και τις άλλες αισθήσεις σου. Όλα αυτά δύσκολα θα μπορέσει να τα αντικαταστήσει η τεχνολογία...

Η ανάγνωση βιβλίων είναι μακροπρόθεσμη επένδυση. Αν κάποια παιδιά ντρέπονται να λένε και να παραδέχονται στους φίλους τους ότι διαβάζουν επειδή μπορεί να το θεωρούν ξενέρωτο... ας μην το λένε. Το κέρδος της ανάγνωσης είναι «προίκα» που χαίρεσαι πάντα μετά από μερικά χρόνια.
Βασίλης Παπαθεοδώρου

14 σχόλια:

  1. Ο κ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΕΙ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΓΑΠΑΜΕ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσθέστε σχόλια, στιχάκια, ρητά και ό,τι άλλο γνωρίζετε ότι εχει ειπωθεί σχετικά με το "βιβλίο"...ή και ό,τι θέλετε "δικό σας" για τα βιβλία (πως σας κάνουν να νιώθετε...; γιατί τα διαβάζετε...; που σας ταξιδεύουν...;!!!)
    Κωνσταντίνε..., πως το είχες πει εκείνο το ωραίο στην τάξη...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είπε κάπως έτσι ο Κανσταντίνος: Το βιβλίο είναι το φτηνότερο ακριβό δώρο... Πολύ ωραία φράση. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντίνε, σε έφαγε στη στροφή η Μαρία...! σε πρόλαβε...! δε σε φοβάμαι, όμως, θα μας βρεις ένα άλλο καλύτερο σχόλιο...! για σκαρφίσου ένα δικό σου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΝΑ ''ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ''ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.ΟΝΤΩΣ Ο ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΦΟ ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ, πως ''ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΦΟ'', αν και έχω την εντύπωση πως το είδε από μια διαφήμιση (δεν είμαι απολυτος σίγουρη):) :D
    Πάντως μπράβο του που μας το είπε, γιατί μας τράβηξε το ενδιαφέρον και έτσι μας έκανε να μάθουμε, αυτή τη σοφή ΄΄φράση΄΄:) :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδία δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ το πιστευώ πλήρως αυτό και η απόδειξη είναι η βιβλιοθήκη μου. Είναι γεμάτη με βιβλία και σχεδον όλα από ατά τα έχω διαβάσει δύο φορές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενα βιβλίο που δεν κρατάς στα χέρια σου...,που δεν γέρνει στο στήθος σου όταν σε παίρνει ο ύπνος με αύτο στην αγκαλιά....,που δεν κουβαλάς στην παραλία ή στο λεωφορείο..,ένα βιβλίο που δεν μπορείς να δανείσεις ή να μουτζουρώσεις..., απλώς δεν είναι βιβλίο. Κατά κάποιον τρόπο δεν υπάρχει.Δεν μπορείς καν να το κλείσεις μετά το τέλος του και να το κρατήσεις λίγο στα χέρια σου κοιτώντας στο κενό για να συνειδητοποιήσεις ότι τελείωσε. Άλλωστε, το χάζι των βιβλίων στην βιβλιοθήκη σου είναι μια βόλτα στη ζωή σου.

    περιοδικό "ΒΗΜΑgazino",εφημ.ΤΟ ΒΗΜΑ,2003

    Αφιερωμένο σε όλους σας...!
    Μαρία, νομίζω πως ταιριάζει πάρα πολύ η τοποθέτηση αυτή για το βιβλίο στο τελευταίο σχόλιό σου...! τι λες...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήγουρα, να φανταστείτε ότι μόλις τελιώνω ένα βιβλίο πιάνω κατευθείαν ένα επόμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενα παλιό βιβλίο είναι καινούργιο αν δεν το έχεις διαβάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καλό Μελίνα...! δικό σου...;

    Για ρίξτε μια ματιά και στη σελίδα "Θηρευτές Λέξεων" [http://www.bookbook.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=727&Itemid=1] του bookbook.gr!
    Επειδή μου φάνηκες πολύ τρυφερό το παρακάτω... σας το μεταφέρω εδώ...!

    Η μητέρα του, που του είχε μάθει να διαβάζει όταν ήταν τριών χρονών, του έλεγε ότι οι λέξεις είναι ο εχθρός του σκοταδιού. Αν επιλέξεις να είσαι φίλος τους, σε βοηθούν σ’ όλη σου τη ζωή. Αν όχι, σου κλείνουν το δρόμο. Η Μάγια του είχε εξηγήσει πως γι’ αυτό οι άνθρωποι έλεγαν γνωρίζω μια λέξη ή μια γλώσσα. Οι λέξεις είναι όπως οι άνθρωποι που γνωρίζεις.
    Ο Τόμπι, ύστερα από αρκετές προσπάθειες, έγινε τελικά φίλος με τις λέξεις. Κάθε μέρα, έβλεπε τα θαύματα που έκαναν. Τον είχαν σώσει από τη μοναξιά και τη βαρεμάρα. Ήταν στο πλευρό του για να τον βοηθούν όταν μελετούσε με τον πατέρα του. Και προπάντων, δεν τον εγκατέλειπαν ποτέ στις συζητήσεις του με την Ελίσα.
    Η Ελίσα γνώριζε πολύ λίγες λέξεις αλλά τις έντυνε με τέτοιο τρόπο που ο Τόμπι κινδύνευε να σκοντάψει σε κάθε φράση. Ακούγοντάς την, έμαθε να δίνει ζωή στις λέξεις μέσα από τη σιωπή και την ανθρώπινη φωνή.

    Τιμοτέ Ντε Φομπέλ, Τόμπι ο μικρός ήρωας του δέντρου, Σύγχρονοι Ορίζοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. CwCtoC.o.k.Papa8eodwro0!;)
    "δεν.υπάρχο0ν.η8ικά.ή.ανή8ικα.βιβλία.ΥπάρΧο0ν.απλώς.καλογραμμένα.και.κακογραμμένα.βιβλία."(Oskar.Wild)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρον το απόφθεγμα του Όσκαρ Γουάιλντ...Α-Tinaki!!! (μου θυμίζει μια καθηγήτριά μου που έλεγε: "δεν υπάρχουν βρώμικες λέξεις, αλλά βρώμικα μυαλά"...! Βέβαια, αυτό είναι άσχετο με τα βιβλία ... αλλά μου ήρθε...!)
    Καλά τα αποφθέγματα...! αυτό το "CwCtoC.o.k.Papa8eodwro0!;)" τί σημαίνει...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΔΙΑΦΙΣΒΗΤΗΤΗ. Ο ΨΥΧΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ ΤΙΣ ΗΛΙΑΚΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή