Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Επικίνδυνα Παιχνίδια [Εργασία του Αλέξανδρου Νταγκονίκου]



«Επικίνδυνα Παιχνίδια» μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη  [Εκδόσεις Πατάκη, 1999]
από το μαθητή Αλέξανδρο Νταγκονίκο
[Β3 - 3ο Γυμνάσιο Θέρμης - 2012-2013]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Μαρία, ένα κορίτσι του γυμνασίου μπλέκει κάποια μέρα με μια παρέα που την βάζει στον κόσμο των ναρκωτικών. Και αρχίζει έτσι η κόλαση της Μαρίας πού είναι εξαρτημένη από τις ουσίες και φθάνει ως τα τελευταία στάδια. Όμως ένα τραγικό γεγονός αναγκάζει τους γονείς της να ξανασμίξουν και να στηρίξουν ψυχολογικά την Μαρία η οποία περνούσε τον δικό της Γολγοθά για να φτάσει ξανά να ελπίζει σε μια καλύτερη ζωή. Και μαζί με την βοήθεια των γονέων της και της ψυχολόγου της η Μαρία ανοίγει μια πόρτα σε μια καινούργια ζωή, όπου οι ουσίες δεν μπορούν να σταθούν και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους με δύναμη και θάρρος.

ΤΙ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η Μαρία τις μέρες στο νοσοκομείο έκανε μια αναδρομή στη ζωή της και είδε τα λάθη της τις ανασφάλειες τις και μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα της φίλης της μπόρεσε να καταλάβει και μέσα από τα λάθη της, που είναι εμπειρίες σημαντικές, προσπάθησε με την δύναμη της ψυχής να αλλάξει ζωή. Αυτό εμένα με συγκίνησε βαθιά γιατί οι άνθρωποι λυγίζουν στις δυσκολίες. Η Μαρία όμως με τεράστια δύναμη ψυχής σηκώθηκε. Αποτελεί για εμένα πρότυπο για να ξεπεράσω οποιαδήποτε δυσκολία και αν συναντήσω.

ΗΡΩΕΣ
Η Μαρία ένα σύγχρονο κορίτσι με τα προβλήματα της ηλικίας της και της οικογένεια της καταλήγει στα ναρκωτικά γιατί νομίζει ότι μόνο αυτά μπορούν να της προσφέρουν την ασφάλεια που ένιωθε πριν διαλυθεί η οικογένεια της. Λύσεις όμως προσωρινές, γιατί η Μαρία θα καταλάβει μέσα από τις περιπέτειες της ότι η ζωή κερδίζεται με αγώνα και κόπο και κάθε δυσκολία της ζωής, αντί να σε ρίχνει προς τα κάτω πρέπει να σε δυναμώνει για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τις “σύγχρονές σειρήνες” με την δύναμη της ψυχής. Μόνο έτσι μπορεί να κερδηθεί η ζωή. Η Μαρία θα το καταλάβει έστω και αργά και προσπαθεί με βάση την ελπίδα να ανοίξει τα φτερά της για μια καινούργια ζωή.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Σύγχρονα προβλήματα που αφορούν όλους : τα ναρκωτικά.

                                                        
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Λίτσα Ψαραύτη είναι Ελληνίδα λογοτέχνης. Γεννήθηκε το 1936 στη Σάμο, νησί που αναφέρει και στα λογοτεχνικά βιβλία της. Εργάστηκε στο προξενείο και το μεταφραστικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Η αρχαιότητα, η πρόσφατη ελληνική ιστορία, η εφηβική ηλικία και τα προβλήματα των νέων, η επιστημονικής φαντασίας, η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, η περιπέτεια και η μαγεία των ταξιδιών καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται στα βιβλία της. Έργα της είναι "Το διπλό ταξίδι" (1987), "Το αίνιγμα της πέτρινης γενειάδας" (1990), "Οι τελευταίοι ήρωες" (1991), "Η εξαφάνιση" (1992), "Τα δάκρυα της Περσεφόνης" (1994), "Το χαμόγελο της Εκάτης" (1995). Για το τελευταίο βιβλίο έλαβε το Κρατικό βραβείο 1996 για παιδικό μυθιστόρημα.


 ΔΟΥΛΕΨΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ: Αλέξανδρος Νταγκονίκος (Β3, 2012-1013)

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, Αλέξανδρε! δύσκολο... αλλά δυστυχώς πραγματικό...! Το ζήτημα των ναρκωτικών και το πώς εισβάλλει στη ζωή των νέων παιδιών το αγγίζει κι ένα άλλο βιβλίο: "Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της" της Άλκης Ζέη!
    Αν κάποιος θέλει να δει περισσότερα για τη συγγραφέα του βιβλίου που μας πρότεινε ο Αλέξανδρος...: Λίτσα Ψαραύτη, http://www.psarafti.gr/gr/home.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή